Languages

Welkom

Archaeologia Mediaevalis 45

Beste collega’s,

De 45ste editie van Archaeologia Mediaevalis zal plaatsvinden op donderdag 17 en vrijdag 18 maart 2022 in het Provinciaal Administratief Centrum in Gent..

Archaeologia catastropharum

We kunnen er de laatste tijd niet naast kijken: we worden soms letterlijk overspoeld door calamiteiten van natuurlijke oorsprong. Denk daarbij niet alleen aan het noodweer van deze zomer met alle catastrofale gevolgen van dien, ook voor de depots van de Waalse collega’s, maar ook aan de pandemie die ons land teistert en zelfs de werking van Archaeologia Mediaevalis bedreigt.

Misschien dat velen denken dat dit enkel een actueel probleem is, te wijten aan de klimaatopwarming of aan de globalisering. Niets is minder waar want ook het verleden werd geteisterd door catastrofes die vaak nog een veel grotere impact hadden dan wat wij nu meemaken. Stormvloeden en intense regenbuien zetten hele gebieden onder water en veegden volledige dorpen van de kaart. Windhozen bliezen torens en windmolens omver. Blikseminslagen veroorzaakten branden en konden hele wijken in de as leggen. Pest, pokken, allerhande besmettelijke ziektes waarden op geregelde tijdstippen rond, halveerden hele dorpsgemeenschappen en overspoelden de kerkhoven. Maar ook gewassen en vee vielen ten prooi aan ziektes en plagen met hongersnoden tot gevolg. Rivieren verlegden hun loop of kreken verzandden waardoor steden afgesneden werden van hun commerciële transportwegen en wegkwijnden…

Een thema dus, dat niet alleen actueel is maar ook archeologisch te traceren valt. Tijd dus om te vernemen hoe dat zich aftekent in het materiële erfgoed, zowel onder als boven de grond en om te leren deze sporen te herkennen.

Archaeologia Mediaevalis 2022 zoekt boeiende lezingen over archeologische ervaringen en onderzoeksresultaten die met deze natuurfenomenen te maken hebben.

Wenst u een lezing te geven, stuur dan dit formulier ingvuld terug naar archaeomed@gmail.com.

Indien u een artikel wenst in te sturen voor de kroniek, kan u hier de richtlijnen nalezen

 

Met vriendelijke groeten,

Archaeologia Mediaevalis